Transfăgărăşanul – drumul care ne face cunoscuţi în toată lumea
La o primă vedere, Transfăgărăşanul este drumul care străbate Munţii Făgăraş şi uneşte Muntenia de Ardeal, însă, Transfăgărăşanul înseamnă mai mult – este drumul construit peste cel mai mare lanţ montan din România care prin îmbinarea elementelor unice de peisagistică şi a dificultăţilor pe care traseul le impune, au făcut din acest drum strategic unul dintre cele mai captivante locuri din lume.
În opinia editorilor de la CarsRoute care au realizat un top al celor mai spectaculoase trasee din lume, Transfăgărăşanul ocupă locul 1, devansând trasee precum Guoliang Tunnel ( China), Iroha-zaka ( Japonia) sau Stelvio Pass (Italia).
Clasamentul realizat de către CarsRoute a fost preluat de mai multe publicaţii prestigioase din întreaga lume, ceea ce atrage după sine publicitate pentru turismul românesc. Pe lângă peisajul încântător şi pe lângă adrenalina generată de diferenţele de nivel şi de serpentinele care constituie o provocare atât pentru maşini cât şi pentru şofer, arealul pe care se desfăşoară Transfăgărăşanul surprinde o serie de obiective care acaparează atenţia precum : Lacul Vidraru, Barajul Vidraru, Hidrocentrala de la Vidraru, Cascada Capra, Rezervaţia Naturală Golul Alpin, Cetatea Poenari (construită de pe vremea lui Vlad Ţepeş) Tunelul Bâlea (cel mai lung tunel din România), Lacul Glaciar Bâlea, Cascada Bâlea.
Potenţialul spectaculos pe care Transfăgărăşanul îl deţine, i-a determinat pe celebrii realizatori ai emisiunii „Top Gear” să afirme că este cel mai impresionant drum din lume care „…de deasupra arată ca şi cum fiecare curbă a fiecărei mari piste de curse din lume a fost înnodată pentru a crea o mare fundă a perfecţiunii automobilistice „, spune Jeremy Clarkson.
Această combinaţie de dorinţă, mobilitate şi accesibilitate ajută la dezvoltarea turismului de masă, însă comunităţile locale trebuie să fie pregătite să facă faţă presiunilor, deoarece, odată planificat şi administrat pentru a fi durabil, turismul poate fi o forţă pozitivă care aduce beneficii atât zonelor turistice cât şi comunităţilor locale.
Toate acestea subliniază încă o dată faptul că România dispune de resurse unice care îi garantează avantajul competitiv de a se putea baza încă pe un potenţial inegalabil, valoros pentru orice turist datorită mixului de peisagistică, moştenire culturală, influenţe istorice şi autenticitate românească. Însă, pentru a stimula dezvoltarea potenţialului turistic şi pentru a ajunge la practicarea unui turism durabil, trebuie să susţinem şi să gestionăm într-un mod coordonat toate interesele. De aceea, trebuie să se implice toate părţile pentru ca legătura dintre turism şi mediul înconjurător să fie condusă ca o relaţie durabilă pe termen lung, respectându-se armonia între nevoile turiştilor, locul destinaţiei şi comunitatea locală.
Comentarii
Niciun comentariu.