Evolutie
Turismul Responsabil incearca sa raspunda tendintelor de schimbare in oferta, alegerea si consumul produselor turistice, legate de protejarea mediului inconjurator si de impactul si beneficiile pe care acest tip de turism trebuie sa-l aiba si sa le aduca mediului si comunitatilor locale.
Orice forma de turism se poate incadra in conceptul de turism responsabil, care nu este un produs de nisa.
Turismul responsabil fata de mediu nu reduce cantitatea de resurse disponibila pentru generatiile viitoare si nu impiedica viitorii potentiali turisti sa se bucure de aceeasi experienta. Cu alte cuvinte, turismul responsabil are un impact foarte mic sau chiar deloc asupra mediului, educa turistii asupra unor aspecte importante, in timp ce creeaza beneficii economice in comunitate.
Acest tip de turism presupune de obicei calatorii catre destinatii a caror principala atractie o reprezinta flora, fauna sau mostenirea culturala. Unul dintre principalele obiective este de a stimula apreciere fata de natura, traditii, comunitati.
Primele idei asupra turismului responsabil au inceput sa apara in Declaratia de la Manila din 1980, a Organizatiei Mondiale a Turismului, in care se vorbea de respect si responsabilitate. Aceste idei au fost accentuate la reuniunile de la Goa din 1982 si St. Anselmo-California in 1984.
Atunci cind se vinde turism, fie unor cumparatori locali, fie unor cumparatori internationali, consumul acestui produs implica un relevant impact local. De multe ori, comunitatea locala e in afara controlului acestui proces, de aceea sustenabilitatea turismului cere o gestiune a acestuia si la nivel local.
Prima conferinta internationala asupra Turismului Responsabil al Destinatiilor s-a tinut la Cape Town in august 2002 si s-a ilustrat cu aceasta ocazie cum o destinatie trebuie sa fie capabila sa gestioneze turismul si sa atraga cererea, legind dezvoltarea activitatii turistice de necesitatile comunitatii locale.
In declaratia data cu aceasta ocazie se arata ca este necesara o mare activitate din partea destinatiilor turistice din toata lumea, pentru a ameliora locurile unde persoanele traiesc, dar si locurile pe care persoanele le viziteaza, Turismul responsabil trebuind sa minimalizeze impactul negativ si sa maximizeze impactul pozitiv asupra acestor locuri.
De la declaratia de la Cape Town a inceput a se gindi la Turismul Responsabil din punct de vedere economic, social si ambiental.
Acum este nevoie sa fie cunoscuta modalitatea de a-l gestiona, deoarece Turismul Responsabil e in continua evolutie si trebuie ghidat atit de turisti, cit si de catre industria turistica.
Si la noi, turismul prin natura sa are un impact sistemic si dezvoltarea sa trebuie sa fie un vast proces de planificare teritoriala, atit din punct de vedere legislativ cit si guvernamental.
O politica turistico-teritoriala care sa includa legi, reguli, linii directoare, obiective de promovare si de dezvoltare, trebuie sa creeze un cadru de referinta, in care se vor lua atit deciziile individuale cit si cele colective, care sa duca la dezvoltarea turistica a teritoriului.
In Romania implementarea acestei forme de turism este de durata. Activitatile turistice din tara noastra sunt inca in curs de dezvoltare si de protejare. Se fac investitii in populatiile locale care pana acum erau exploatate, in resurse naturale si culturale care pana de curand nu erau respectate si ocrotite suficient nici de legi, nici de institutii, nici de oameni. Asadar, deja se observa imbunatatirile din acest domeniu.
Despre turism, cu speranță
Balanța comercială a României în turism a fost avantajată de diminuarea călătoriilor în străinătate ale cetă ...
Turismul responsabil în 2020/ Covid-19 și schimbările climatice
„În timp ce impactul COVID-19 se va diminua în cele din urmă, schimbările climatice exercită o presiune crescân ...
Turismul Responsabil în 2020/ Turismul în era Covid-19
Trecând la cealaltă criză cu care se luptă lumea noastră, în secțiunile următoare oferim o prezentare generală ...
Turismul Responsabil în 2020/ Schimbările climatice și destinațiile
e măsură ce ghețarii arctici se topesc la viteze alarmante, oamenii de știință au prezis că „aproximativ 150 d ...
Turismul Responsabil în 2020/ Schimbările climatice și mediul de afaceri
”Am văzut călătorii făcând o mulțime de pași, manifestându-se mai conștienți în mod durabil - de la ambala ...
Turismul Responsabil în 2020/ Schimbările climatice și consumatorii
Scriitorul de turism Henry Wismayer se confruntă cu realitățile turismului într-un climat în schimbare. El afirmă ...
Turismul Responsabil în 2020/ introducere
Ediție specială: ce are de invățat turismul responsabil din pandemia COVID-19. CREST - Centrul pentru Turism Re ...
Criza turismului, între depresie și provocări
Viitorul post corona nu-l știm. Problema însă nu este să ajungem la status quo-ul de dinaintea crizei, ci să înv ...
Despre turism responsabil și parteneriate internaționale înaintea și în miezul pandemiei
Pandemia de Sars-Cov2 care s-a abătut asupra globului a afectat în cel mai serios grad sectorul turistic pe mapamond. ...
Ce face managerul cu restaurantul, hotelul sau cafeneaua în condiții de distanțare socială?
Căderea e mare în toată industria ospitalității din întreaga lume. Ne putem aștepta ca aceasta să se înrăută ...