Articole

Civilizatia turistica

Turismul Responsabil doreşte să aibă un impact minim asupra mediului şi a culturii locale şi în acelaşi timp generează venituri, locuri de muncă şi contribuie la conservarea ecosistemelor locale.
Unul dintre principiile Turismului Responsabil este respectul fata de autenticitatea socio-culturala a comunitatii primitoare, conservarea monumentelor, a patrimoniului cultural si al valorilor traditionale. Pentru a respecta acest principiu este nevoie de o permanenta instruire si constientizare a turistului, de modelare a comportamentului sau.
Nu de putine ori am fost martori la diferite barbarii savirsite de unii dintre turistii cu care fie am calatorit, fie ne-am intersectat in peregrinarile noaste: aruncarea gunoiului in padure, pe traseele montane, in diferitele cursuri de ape, barbeque-uri cu pirjolirea pajistilor, ruperea arbustilor si o imensitate de reziduri ramase la fata locului, spalatul autoturismelor fie pe marginea, fie chiar in interiorul riurilor, urcatul pentru fotografiere pe diferitele ruine, scrijelitul trunchiurilor de copaci, a zidurilor unor monumente, fotografierea cu blitz-ul acolo unde acest lucru este interzis (fara sa se constientizeze ca lumina puternica a aparatului foto degradeaza culorile sau materialul unei picturi, fresce etc), poluare fonica etc.
Tocmai pentru a preveni aceste  neplaceri, este necesar ca beneficiarul principal al unui produs touristic, turistul, sa posede o cultura a calatoriei, o cultura turistica, bazata pe cunostinte civice, stiintifice, culturale si sociale.
Fara aceasta civilizatie turistica nu putem vorbi de un Turism Responsabil.

 

2 thoughts on “Civilizatia turistica

  1. mi se pare o abordare foarte generala a problematicii turismului responsabil…speram sa pot gasi pe acest site niste informatii mai concrete si mai actuale ….mai ales ca promovati un eveniment care din cate inteleg eu …. este stiintific … oricum o idee buna sa avem primul site romanesc dedicat turismului responsabil ..

    1. Va multumim pentru recomandari. Avand in vedere cele expuse de dumneavoastra dar si indrumarile comitetului stiintific al Forumului National pentru Turismul Responsabil, agenda evenimentului se va modifica, integrand aspecte mai aplicate ale turismului responsabil. Va asteptam in continuare sugestiile si ii incurajam pe toti cei interesati sa participe la impunerea acestei abordari in Romania.

Lasă un răspuns