Turismul responsabil in Romania

Poate parea o afirmatie fortata, dar Romania este pregatita  pentru practicarea a ceea ce se cheama turismul responsabil.  Ba mai mult, are nevoie acuta de intelegerea si propagarea acestui concept, de tranferul in actiune  concreta a teoriei nascute in jurul  lui. Romania  nu are solutii miraculoase, mai ales de tipul investitiilor minune, pe care le tot asteapta, de ani si ani. In situatia in care suntem turismul de lux nu ne reprezinta, turismul de masa nu este  de dorit. Turimul  nu trebuie sa distruga turismul- e un slogan care  se potriveste stadiului de dezvoltare generala a Romaniei, in sensul  transformarii  decalajului fata de  alte tari/zone in avantaj.
Cat ne-am bucurat cand printul Charles sau alti straini au remarcat armonia dintre  natura si  modul de viata traditional! Ori  prin turismul responsabil, vectorul  de referinta , inclusiv comercial, este descoperirea si  respectarea  modului de viata al comunitatilor.  Ceea ce au remarcat altii,  modul de viata din Romania (mai mult Transilvania e drept, pentru ca aici au avut loc experientele) are  unicitate si mister. El  este asezat pe natura si istorie, traditii etc, dar calatoria din aceasta perspectiva este cea adecvata  programelor de promovare a Romaniei, realizarii produselor turistice ,  punerii in evidenta a destinatiilor noastre turistice. Foarte multe idei pot porni de la aceasta abordare, fertile pentru  dezvoltarea prin turism a comunitatilor.
Incepem acum  un nou demers, respectiv un program destinat turismului responsabil care se bazezaza  pe acumularile Fundatiei  Amfiteatru  din seminarii,  forumuri,  conferinte,  publicatii, evenimente etc care au abordat problematica turismului  pe coordonatele sale de baza: dezvoltarea durabila si imperativele actualitatii.
Nu ne vom situa la nivel strict teoretic, desi importanta abordarii stiintifice o  sustinem explicit,  darea  va fi pusa la dispozitia actiunii practice, necesare  comuntatilor  si operatorilor din  turism, cultuta, invatamant etc.
Deschidem acum, aici, o platforma de afirmare a contributiilor stiintifice si prezentare de bune practici in domeniul turismului reponsabil, pentru  a contribui -in modul nostru-  la dezvoltarea turismului   din perspectiva  societatii cunoasterii.

 

3

Picture 1 of 3