Articole NOUTATI

Ziua Mondiala a Turismului Responsabil

Pe data de 2 iunie 2015 a avut loc a IX a editie a Zilei Mondiale a Turismului Responsabil. Evenimentul a fost organizat de catre Coalitia Internationala pentru Turism Responsabil, iar tema de anul acesta a fost „Promovarea propriului angajament: risc sau oportunitate?, cei doi factori cheie fiind comunicare si marketing sau despre ce implica, la nivel global, divulgarea angajamentelor de catre operatorii turistici. Evenimentul isi propune sa informeze principalii actori in domeniu (experti, ONG-uri nationale si internationale, reprezentanti ai autoritatilor publice etc.) cu privire la importanta turismului responsabil.

Tot in acest context, trebuie mentionat faptul ca recent, la nivel european, comisarul pentru piata interna, industrie, spirit antreprenorial si IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a subliniat importanta pe care o are turismul, Europa fiind pe primul loc in clasamentul destinatiilor turistice. Turismul reprezinta 9% din PIB-ul Uniunii Europene si se afla in continua crestere, in ciuda crizei economice. In anul 2014, s-a inregistrat, la nivelul Uniunii Europene, o crestere de 5.3% a sosirilor internationale, comparativ cu anul precedent. Totodata, comisarul european, Elżbieta Bieńkowska, a atras atentia asupra modificarilor comportamentale ale turistilor. Consumatorii sunt in cautarea unor noi tipuri de experiente turistice, online-ul fiind o componenta tot mai importanta tinand cont ca 95% dintre calatori isi rezerva vacantele online, fara a apela la tour operatori. O alta tendinta demna de luat in calcul este orientarea catre experiente cat mai autentice, bazate pe cunoasterea traditiilor locale. Prin urmare, Comisia Europeana isi propune sa vina intru ajutorul sectorului turistic prin mai multe actiuni, printre care actualizarea si finalizarea Cartei Europene pentru Turismului Responsabil si Durabil.

Mai mult decat atat, a fost creata Alianta Europeana pentru Turism Responsabil si Ospitalitate (EARTH – European Alliance for Responsible Tourism and Hospitality), lansata oficial la Bruxelles, in anul 2008, fiind prima retea de parteneriate europene, care are ca scop dezvoltarea turismului sustenabil, avand ca membri experti din domeniul turismului responsabil. Totodata, Alianta Europeana pentru Turism Responsabil si Ospitalitate “face apel la institutiile europene sa lanseze un studiu, la nivel european, care va masura asteptarile consumatorilor in ceea ce priveste sectorul turismului durabil si responsabil. Acest studiu poate contribui la identificarea unor noi oportunitati de piata, potentiale inovatii pentru lantul de aprovizionare si la cresterea competitivitatii operatorilor de turism.” Pentru mai multe detalii despre acest studiu si pentru a sprijini acest demers, puteti accesa pagina http://earth-net.eu/.

 

Lasă un răspuns