Articole EVENIMENTE NOUTATI

SALONUL NATIONAL DE FOTOGRAFIE TURISTICA – CEL MAI LONGEVIV EVENIMENT DE PROFIL DIN ROMANIA!

De-a lungul celor 9 ani de organizare, Salonul National de Fotografie Turistica a promovat talentul si pasiunea pentru fotografie, fie ca este vorba de fotografi tineri sau cu experienta, amatori sau profesionisti, evidentiind totodata potentialul turistic al Romaniei si nu numai.

Tema editiei a – XVII – a  “Oameni – comunitati – identitati”, a indemnat la descoperirea identitatii turistice a Romaniei prin intermediul oamenilor si a comunitatilor din care acestia fac parte, promovand turismul responsabil ca o abordare potrivita si oportuna dezvoltarii turistice de perspectiva.

In cadrul Vernisajului Salonului National de Fotografie Turistica, desfasurat ieri, 18 iulie 2013, la Clubul Taranului din cadrul Muzeului National al Taranului Roman, au putut fi admirate cele mai bune 400 dintre cele peste 1000 de fotografii inscrise in concurs. Expozitia va putea fi vizitata zilnic in perioada 18 – 27 iulie 2013 la Clubul Taranului.

Evenimentul a fost deschis de reprezentanti de seama ai spatiului turistic si cultural romanesc, oameni care au inteles necesitatea de a promova identitatea locala prin intermediul artei fotografice.

“Fotografia este un mijloc ideal de a surprinde modul de viata al comunitatilor, de a aduce inceputul artistic si viziunea celor care calatoresc“ a sustinut pe scena Vernisajului “Salonului National de Fotografie Turistica”, doamna Doina Tataru, om de turism si colaborator al revistei “Vacante si Calatorii”. Necesitatea promovarii comunitatilor locale, prin intermediul experientei turistice responsabile a fost argumentata si de Aurel Borsan, Presedinte al “Fundatiei Amfiteatru”, organizator al Salonului National de Fotografie Turistica alaturi de revista “Vacante si Calatorii”. Initierea si dezvoltarea Programului “Amfiteatrul pentru Turismul Responsabil”, sub egida caruia a fost organizat evenimentul, reprezinta primul pas catre conturarea unei identitati turistice nationale si promovarea acesteia.

Valoarea artistica a evenimentului, dar si importanta sa pentru promovarea si dezvoltarea turismului romanesc a fost recunoscuta si apreciata de reprezentantii autoritatilor centrale din domeniu, la Vernisajul Salonului National de Fotografie Turistica fiind prezent si dl. Ovidiu Vajaiala, consilier in cadrul Cabinetului Ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, dna Maria Grapini.

“Artele vizuale sunt cele care provoaca simturile si depasesc barierele limbajului” afirma ieri, in cadrul Vernisajului “Salonului National de Fotografie Turistica”, dl. Lilian Zamfiroiu, Presedinte al Institutului Cultural Roman. “Ne aflam in mijlocul unui eveniment pe deplin artistic, fotografia turistica are capacitatea de starni curiozitatea privitorului si forta de a se intipari in memorie. Cucerit, turistul strain, ajunge in Romania si se convinge repede de potentialul sau cultural.” De aceea este important ca lucrari precum cele inscrise in cadrul “Salonului National de Fotografie Turistica” sa fie promovate si in afara tarii, contribuind la promovarea turistica si culturala a spatiului autohton.

Remarcand prezenta a numerosi fotografi profesionisti, dar apreciind totodata valoarea tinerilor artisti participanti ai Salonului National de Fotografie Turistica, Mihai Ogrinji, presedintele “Asociatiei Jurnalistilor de Presa de Turism din Romania”, a salutat aportul pe care arta fotografica a adus-o in permanenta dezvoltarii turismului romanesc.

“Oameni – comunitati – identitati, o tema prin excelenta legata de cultura!”. Acesta a fost mottto-ul sub care dl. Virgil Nitulescu, director al Muzeului National al Taranului Roman, si-a inceput discursul din cadrul Vernisajului “Salonului National de Fotografie Turistica”. Recunoscand interesul pentru turismul cultural, dl. Nitulescu a subliniat necesitatea pentru care “oamenii care viziteaza Romania sa aprecieze atat patrimoniul material cat si cel cultural, imaterial”.

“Salonul National de Fotografie Turistica gazduieste mai mult decat fotografii turistice, sunt fotografii antropologice pentru ca artistii au reusit sa combine atat de bine reprezentarea si cunoasterea, fiecare dintre aceste fotografii oferind niste cunostinte despre conditia umana intr-o comunitate romaneasca, intr-o zona din Romania, in zona de azi”, a subliniat in cadrul vernisajului domnul professor universitar Dumitru Bortun, explicand tema editiei a -XVII-a a Salonului National de Fotografie Turistica.

Organizat constant, cu o frecventa bianuala, “Salonul National de Fotografie Turistica” este singurul eveniment de profil ce a reusit sa ajunga la editia a –XVII-a, remarcandu-se de fiecare data prin calitatea lucrarilor inscrise. Situatia a fost observata ieri, in cadrul vernisajului, de catre Eugen Negrea, presedinte al “Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania” si totodata presedinte al juriului acestei editii.

In cadrul Vernisajului Salonului National de Fotografie Turistica au fost anuntati si castigatorii editiei a –XVII-a.

Marele premiu al acestei editii a fost obţinut de Iulia Iacoban, cea care a surprins publicul prezent la eveniment, fiind castigatoare la inca doua categorii ale concursului. Premiul publicului a fost acordat lui Sorin Bajan. Câştigătorii pe categorii sunt: Adrian Roana (Oameni si locuri), Gabriela Patrascan (Mestesuguri), Stefan Chirobocea (Destinatii Turistice), Cristian-Alexandru Catana (Bucuria sarbatorii la romani), Iulia Iacoban (Viata comunitatilor rurale), Decebal Scaraba (Semnal de alarma) si Ionut Cirja (Fantezii urbane).

În cadrul evenimentului a putut fi vizitată şi expoziţia „Intonatii”, semnată de Alexandra Fira, castigatoare editiei cu numărul XVI a Salonului Naţional de Fotografie Turistică.

Premiile “Salonului Naţional de Fotografie Turistică” au fost oferite de: F64 Studio, Photosetup-Magazin foto specializat, Institutul Cultural Roman, Hotel Orizont Predeal, Pensiunea Perla Brazilor, Pensiunea Ferma, Pensiunea Cartref, Pensiunea Casa Elvira, Pensiunea Valea Soarelui, Pensiunea Brandeberg, Pensiunea Juliana, Pensiunea Edelweiss,Pensiunea Bella Venere, Pensiunea Atra Doftana, Editura Litera, Editura CASA,  PPB Tipografie si Publicitate, Grupul Folcloric “Trei Pazeste”.

Evenimentul a fost organizat de revista Vacante&Calatorii si Fundaţia Amfiteatru cu sprijinul Institutului Cultural Roman, A.R.T.E., Grupului Folcloric “Trei Pazeste” şi Clubul Taranului sub egida Programului “Amfiteatrul pentru Turismul Responsabil”.

 

RSVP

Raluca Eftimie

Manager de proiect

Tel: 0729.019.431

E-mail: raluca.eftimie@fundatia-amfiteatru.ro

Lasă un răspuns