Articole

La “vânat” de imagini pe Dunărea Călărășeană

Dunărea a reprezentat mereu un obiectiv turistic atât pentru români, cât și pentru străini. De la plimbări cu șalupa până la pescuit și bird watching, Dunărea îți oferă o priveliște de poveste. De ceva timp, pe tronsonul de Dunăre al Călărașiului se organizează o serie de trasee turistice cu ajutorul unui proiect european al cărui beneficiar este Consiliul Județean.

Proiectul „Valorificarea potențialului turistic și piscicol al Dunării Călărășene prin stabilirea de trasee turistice acvatice și dezvoltarea de facilități de transport și cazare lacustră” are ca scop dezvoltarea unei zone de recreere și cazare, valorificarea potențialului piscicol și natural, dar și conștientizarea publicului asupra importanței valorificării turistice a resurselor naturale din zona Dunării Călărășene.

Practic, turistului i se propun trei trasee, două de pescuit și unul de bird watching. Primul traseu, cel de pescuit, se adresează în special pescarilor amatori, iar al doilea este pentru profesionști. Traseul de Bird Watching cuprinde 10 puncte de supraveghere, iar cei ce vor să parcură acest traseu le pot identifica accesand site-ul proiectului, http://www.calarasitraseeturistice.ro/ .

La sectiunea utile, traseele contin date GPS și coduri QR.

Pentru a vedea toate aceste lucruri, am fost într-o croazieră de câteva ore cu barca pe Brațul Borcea, apoi pe Dunăre până la Cetatea Vicina. Ghidul nostru, Viorel Cristea, cel care a fost și la cârma bărcii achiziționate prin intermediul proiectului ne-a povestit că Dunărea este apreciată atât de români, dar mai ales de străini. Aceștia sunt fascinați de sălbăticia locului și nu fac nazuri din cauza lipsei locurilor amenajate.

Ce inseamna Bird Watching?

Termenul se traduce “privind pasarile” și este o combinație de sport, relaxare și drumeții în natură. Această ocupație își are rădăcinile în secolul al XVIII-lea. Această ocupație necesită timp și bani. Ghidul care ne-a condus cu barca prin Delta Călărașului ne povestea că trebuie să stai camuflat într-un loc special amenajat ca să poți surprinde păsările în mediul lor natural fără să le deranjezi) și bani (barcă, combustibil, provizii), dar și cunoștințe despre speciile pe care vrei să le observi.

Invalid Displayed Gallery

 

Autor: Dragoș Țurlescu

Lasă un răspuns