NOUTATI

HOMO VIATOR

Nevoia de a calatori vine… calatorind. Precum pofta ce se descopera, de regula, mancand. Ea, nevoia de a iesi din casa si a te aseza la drum dureaza de pe cand ne-am dat seama de existenta resurselor de timp liber. Mergi mai aproape ori mai departe de locul unde Iti duci existenta sprijinit pe rezerva din portofel. Ce te mana la drum lung? Aici Incepem sa ne diferentiem intre noi.
Unii  vor pur si simplu sa iasa la aer. Mersul in natura a reprezentat de cand se stie o atractie si o binefacere. Nici n-ai mare lucru de facut decat, vorba poetului, sa te uiti cum vin la ape, oi din munte sa se-adape. Produsele aflate la indemana -aer proaspat, apa rece, iarba verde de acasa ori crescuta aiurea sub balcoane pline de vraja.
Ne hotaraste  sa apucam pe carari ce duc la moara setea de cunoastere. Stim de locuri intrate in dictionare pentru faima lor culturala, geografica, istorica, stiintifica. Acolo s-a nascut Eminescu, dincolo te poti inclina in fata criptei unde isi duce somnul de veci Stefan cel Mare si Sfant, undeva calci in vatra bataliei de la Calugareni. Cand norocul iti bate In geam, intarzii in fata Dacilor de pe Arcul lui Constantin, inainte sau dupa ce, cu palaria ridicata, te-ai apropiat, in varful picioarelor, cateva sute de metri mai incolo, de fotogramele fixate pentru eternitate pe Columna lui Traian. Adoram aceste transferuri din cartea de scoala, din biblioteci ori din filme in realitatea plina de fascinatii.
Cu timpul, simtim invitatiile venind dinspre arte si de la sclavii hotarati a le sluji cat le este viata la indemana. Zac in noi asteptari prelungi. Dorim  sa ne purtam pasii pe malul Jiului, pe drumul dintre Coloana Infinitului-a recunostintei fara sfarsit-si Poarta Sarutului. Ne vrem in interioarele Muzeului National de Arta, fata in fata cu minunile iesite din sufletul unor Grigorescu, Aman, Pallade, Piliuta. Simtim nevoia de a merge in sali de concerte faimoase unde evolueaza artisti renumiti.
Cu fiecare nou anotimp turistic creste dimensiunea globala a aspiratiilor noastre de calatori impatimiti. Umbla prin minte si inima cand Roma, cand Parisul, desprinzandu-ne , nu neaparat scuzabil, de Roman si Peris. Depindem de prea multe pentru a hotarI singuri care incotro…
Ramane un fapt-turismul capata dimensiuni de basm, generand, in egala masura vectori de resposabilitate la care aderenta devine inevitabila. Obligatorie. Constructia turismului responsabil sta asezata pe doi pilastri. De o parte, organizatorul de programe, ofertantul-seducator, divers, convingator. De cealalta suntem noi, doritorii de drumuri lungi si intortochiate dar, pe cat posibil, supravegheate de verzi dumbravi cu filomele si de rauri de cantari.
Si pentru ca si el, doritorul de calatorie, demn de respec, trebuia, vorba poetului, sa poarte un nume, i s-a zis cu duiosie asa- HOMO VIATOR.

Neagu Udroiu

Lasă un răspuns