Articole

Editorial cu semn de intrebare

Imi place sa cred ca Romania merita o sansa. Ba nu. Mai multe sanse. Imi place sa cred ca romanii au nevoie de concedii si vacante frumoase. Calatorii inedite si experiente de vis. Imi place sa cred ca ei pot gasi toate aceste lucruri in Romania.
Sunt convinsa ca romanilor le place sa creada ca merita concedii si vacante frumoase. Cred ca fiecare dintre noi considera ca merita ce e mai bun. Atunci?
Ce e mai bun este afara sau romanii au pierdut, cel putin pentru moment, gustul tarii noastre? Nu merita Romania banii si timpul nostru liber? Afara e mult mai bine?
Editorialul meu are in coada un singur semn de intrebare. Raspunsurile voi incerca sa le formulez cit mai clar.
Cred ca Romania nu mai este la moda. Cel putin, deocamdata. Poate datoram asta regimului comunist, in vremea caruia ne era mai greu sa petrecem in afara tarii. Poate am trait prea multi ani cu frustrarea financiara. Anii ’90 erau anii in care nu oricine isi permitea sa fuga in Grecia, Spania, Turcia.
Ce nu pot intelege insa este comentariul ignorantului. „Ai vazut Delta?” „Nu.” „Minastirile?” „Cind eram mai mic.” „Bucovina?” „Voiam sa merg, dar”.
Atunci eu, Maria Floricica, va spun urmatorul lucru. Nu va duceti in India!!! Nu am fost, nu stiu mai nimic, dar sint convinsa ca Zimbabwe este statul perfect. De unde stiu? Am auzit SE STIE.
Romania nu mai este la moda. Este aproape excentric sa te duci sa-ti vezi tara. Sa o cutreieri, sa o intelegi, sa iti placa sau nu, dar sa iti dai cu parerea in mod „avizat”.
Azi mergem in Turcia, Spania, Bulgaria. Nu e rau sa facem asta. O sa ne vizitam si tara, dar abia dupa ce o comentam. Pina una-alta, afara este „incomparabil mai bine, mai frumos, mai civilizat, mai, mai, mai”.
Romania nu mai este, deocamdata, la moda. Dar fiecare val isi urmeaza cursul. Nu este un lucru anormal. Romania este insa o tara turistica. Stim asta. Nu stim insa daca turistul roman o stie.

Lasă un răspuns