CARTA

Carta Turismului Responsabil

 

Preambul

Prin practicarea turismului omul descopera, invata si cunoaste. In acelasi timp, turismul presupune o relatie biunivoca, orice turist lasandu-si amprenta asupra locului vizitat prin intermediul interactiunilor sale cu localnicii, cu alti turisti sau, pur si simplu, cu mediul inconjurator.

In ultima decada, forurile internationale ca Organizatia Mondiala a Turismului sau Organizatia Natiunilor Unite au subliniat  importanta unui comportament responsabil, a dezvoltarii durabile si a prezervarii elementelor naturale si antropice angajate in activitati turistice. Tinand cont de urmatoarele documente, dezbateri si recomandari:

Codul Etic Global (an) adoptat de Organizatia Mondiala a Turismului, ce are ca tinta promovarea responsabila, durabila si universala a turismului, aderand la angajamentul pentru un turism echitabil, responsabil si durabil, cu ultim scop eliminarea saraciei prin practicarea unui turism responsabil;

Agenda 21 cu ultimele sale adaugiri (an) adoptata de Organizatia Mondiala a Turismului, care subliniaza faptul ca progresul in turism necesita acordarea unui interes distinct mediului, dezvoltarea turismului de baze responsabile inregistrand tot mai multe succese;

Raportul Industriei Turismului (2002) realizat de catre agentii ONU care recomanda promovarea turismului responsabil in parteneriat cu sectorul privat, ONG-uri, societate civila si guverne;

Prima conferinta internationala asupra Turismului Responsabil al Destinatiilor (Cape Town 2002), in cadrul careia a fost accentuat faptul ca turismul responsabil nu trebuie perceput drept o alta expresie a turismului, ci ca o abordare distincta a programarii si a aplicarii activitatii turistice;

Noi, Fundatia Amfiteatru, suntem constienti de importanta dezvoltarii turismului responsabil si in Romania!

Bucurandu-ne de diversitatea antropica si naturala, de bogatia si diversitatea culturala a populatiilor si comunitatilor din Romania, de resursele mediului natural, consideram ca dezvoltarea  conceptului de turism responsabil aduce beneficii concrete comunitatilor. Programele specifice turismului responsabil pot incepe acum, aici.

Turismul Responsabil inseamna practicarea tuismului prin cunosterea si respectarea modului de viata al comunitatilor. Fiecare comunitate locala are identitate proprie, valori si simboluri care imbogatesc cunosterea.


Turismul Responsabil

Turismul Responsabil are urmatoarele caracteristici:

 1. Se poate desfasura oriunde exista patrimoniu uman, cultural, natural si social;
 2. Generarea de beneficii economice  pentru localnici, stimuland bunastarea comunitatilor gazda si imbunatatirea conditiilor de munca;
 3. Implicarea membrilor comunitatilor locale in luarea deciziilor care le vizeaza calitatea si stilul de viata;
 4. Aducerea unei contributii pozitive in prezervarea mostenirii culturale si naturale, pentru a mentine diversitatea;
 5. Furnizarea de experiente mai placute pentru turisti prin implicarea acestora in viata comunitatii pe care o viziteaza si o intelegere mai profunda a culturii, societatii si a mediului;
 6. Asigurarea unui acces mai usor persoanelor cu dizabilitati fizice;
 7. Furnizarea de experiente mai profunde turistilor printr-o mai mare implicare a lor in viata comunitatii pe care o viziteaza, facilitand intelegerea de catre turisti a provocarilor culturale, sociale si de mediu locale.

Asadar, turismul responsabil se bazeaza pe respect pentru mediu, pentru oameni, pentru cultura locala si, nu in ultimul rand, pentru turist; presupune o experienta superioara a turistului fara a lasa o amprenta negativa asupra locului vizitat. Mai mult, presupune protejarea locurilor vizitate in vederea unei prezervari cat mai indelungate a elementelor naturale si antropice.

Actuala Carta isi propune afirmarea unor principii fundamentale la care poate adera oricine implicat in industria turismului. Scopul ei este de a aduce in atentia generala necesitatea dezvoltarii activitatii turistice in Romania sub forma turismului responsabil si de a sta la baza unei comunitati incipiente, dar in crestere, a celor care practica turism responsabil.

Starea turismului in Romania necesita o abordare specifica, determinata  de potentialul antropic si natural, de  identitatea  comunitatilor, de calitatile capitalului uman, validand  perspectiva turismului responsabil ca o orientare puternica, capabila sa declanseze emulatie si energii.

Principii fundamentale

 1. Abordarea turismului reponsabil presupune intelegerea si respectul fata de valorile comunitatilor, comunicarea directa intre vizitator si gazda, influenta reciproca.
 2. Un aspect important este dat de protejarea si conservarea patrimoniului natural,  prin adoptarea unor masuri ecologice de prevenire si de limitare a agresiunii asupra mediului inconjurator.
 3. Activitatea turistica responsabila se bazeaza pe respect pentru mediu si societate, fiind necesara identificarea unui echilibru intre abordarea economica si cea ecologico-sociala.
 4. Nucleul turismului responsabil este comunitatea locala cu toate caracteristicile si obiceiurile acesteia.
 5. Pentru a combate influentele nefaste asupra arealelor si a comunitatilor este necesara o programare informata si corecta a activitatii turistice.
 6. Actiunile colective sunt de preferat celor individuale. Turismul responsabil accentueaza ideea conlucrarii si a respectarii celorlati. Astfel, un scop comun, parteneriatul si schimbul de bune practici pot imbogati oferta turistica si pot aduce beneficii majore atat furnizorilor de turism, cat si turistilor.
 7. Turismul Responsabil poate fi etichetat drept o oportunitate de a apropia colectivitaţile umane si de a-i determina sa identifice impreuna metodele de prezervare si refacere a patrimoniului istoric si natural.
 8. Prin practicarea turismului responsabil asiguram transmiterea unei mosteniri  intacte generatiilor viitoare. Perpetuam, astfel, atat obiceiurile si traditiile locale, cat si frumusetea nealterata a mediului inconjurator.
 9. Turistul trebuie sa aiba parte de o experienta completa si pozitiva. Abordarea turismului responsabil pune accent pe interactiune si pe schimbul de informatii intre turisti si localnici, facilitand astfel un proces profund de invatare directa prin experienta.
 10. Programul pentru turismul responsabil provoaca resursa umana sa susţina resursa naturala in contextul in care dezvoltarea durabila este o necesitate.

Aceste principii sunt inceputul – modest, dar dedicat, a unor posibile contributii la modernizarea, prin turism, a Romaniei.